Kanser Rehabilitasyonu
1971’de ilk kez sözü edilmiş,ağırlıklı olarak ağrı kontrolü ile anılmıştır. Tüm disiplinler gibi fizyoterapide de ağrı sağaltımında sık değerlendirmeler ile hastanın durumu ve tedavinin etkinliği izlenmelidir. Bu bağlamda egzersiz, fonksiyonel training, postüral training, myofasial teknikler, lenf ödem boşaltıcı yaklaşımlar,elektirik stimulasyonu, dikkatle seçilen sıcak ve soğuk uygulamalar hastanın ağrı ile başa çıkmasına yardımcı olur.
Kanserli hastada ağrı ile ilişkili yaklaşımda hastaya özelleşmiş tedavi mutlaktır. Ek olarak hastanın yorgunluk, aşırı sedasyon ve akut immobilizasyon ağrıları göz önünde bulundurulmalıdır. Fizyoterapist koruyucu (fiziksel fonksiyon ve genel sağlık statüsünün geliştirilmesi ) aşamadan itibaren onarıcı ( hastayı önceki fiziksel, sosyal ve mesleki düzeyine dönmesini sağlamak, mastektomi ve baş ve boyun rekonstruktif cerrahisi sonrası eklem açıklığı egzersizlerinin verilmesi), destekleyici ( ampute hastaya bakım, beceri ve fonksiyonel bağımsızlık kazandırma ) ve palyatif (ağrı kontrolü, kontraktür ve bası yaralarını önleme, inaktivite etkilerini azaltma, hasta ve ailesini psikososyal destekleme) tedavi girişimleri planlayabilir.
Fizyotearpinin uzun dönemli hedefi hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Bu hedef; fiziksel uygunluk ve spor aktiviteleri, gevşeme egzersizleri, özellikle hastalıkla ilişkili konularda hastanın eğitimi, hasta ve yakınlarına kanserle -özellikle krizler ve korku ile başa çıkma stratejilerini öğretme, sosyal ve kültürel terapilerle yeni ve gerçekçi amaçlar oluşturma ile diyet danışmanlığı başlıklarında çalışmayı gerektirir.