PULMONER REHABİLİTASYON

PULMONER REHABİLİTASYON NEDİR ?

Kronik akciğer hastalığı olan bireyler günlük yaşam aktivitelerini yaparken hemen yorulduklarını ve nefes almakta zorlandıklarını ifade ederler. Hastalığın ilerleyen safhalarında kas gücü kaybı, osteoporoz kalp ve akciğer fonksiyonlarında azalma ve en son yatağa bağımlı kaldıkları görülmektedir. Tüm bu durumları engellemek amacıyla uygulanan rehabilitasyon yöntemlerine pulmoner rehabilitasyon (PR) denir

Pulmoner Değerlendirme

Hasta muayenesine, fonksiyonları ya da fiziksel kapasiteyi belirlemek için bir dizi test ve ölçüm dahil edilebilir. Bu test sonuçları hastanın özelleşmiş rehabilitasyon hedefleri ve tedavisi için temel oluşturacaktır. Ayrıca tekrar eden testler sayesinde karşılaştırma yapmak mümkün olacağı gibi rehabilitasyon sonunda meydana gelen değişiklikler de belirlenebilecektir.

  • Vücut ağırlığı ve boyu (vücut kütle indeksi), bel ölçüsü (bel-kalça oranı) ya da kompozisyonu (yüzey alanı ölçümleri) değerlendirme: Hastaların sağlık durumlarını ve fonksiyonlarını artırma ihtiyacı doğuran beslenme problemleri olabilir. Kilo fazlalığı daha yüksek enerji ihtiyacına neden olur ve ventilasyon gereğini doğurur. Bundan dolayı kilo kaybı rehabilitasyonun hedeflerinden biri olabilir. Normalden zayıf olan hastaların güç ve dayanıklılığı sağlamak için uygun şekilde beslenmesi sağlanmalıdır. Her iki durum da perhizle ilgili bir görüşmeye ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
  • Göğüs değerlendirmesi (stetoskop ile dinleme, öksürük değerlendirme, solunum muayenesi): muayenedeki hastada akciğer salgısı retansiyonu (tutulması) ya da etkisiz öksürük görülmesi sorunlarının çözümünde, havayolu temizleme tekniklerinden yararlanılabilir. Bronşiyal hırıltı gösteren hastalar solunun dalı genişletme (bronkodilatör) terapisini deneyerek fayda görebilirler. Kaslar dinlenme anında iken ya da aktivite sırasında solunum cihazını gittikçe artan şekilde kullanan hastalar rahatlama ve düzenli soluk alma tekniklerinin yönergelerinden yararlanabilirler.

Pulmoner Değerlendirmede Kullanılabilecek Testler

TEST

ELDE EDİLEN BİLGİ

UYGULAMA

      Maksimum semptom limitli test(ilerleyici aşamalı)

Treadmil testi

Bacak bisiklet ergonometresi

Kol bisiklet ergonometresi

      Çok fazla çalışma(MET hesaplanacak)

Maksimum kalp hızı

Maksimum kan basınçı

Oksijen saturasyonu

Semptom ve efor oranı Mümkün olan en fazla oksijen tüketimi ve dakika ventilasyonu

      Test maksimum aerobik çalışma kapasitesine, güvenli tedavi parametrelerini, kardiak problemler için bölmelerini, hastalar için en yararlı ve ılımlı bir şekilde şiddetli akciğer hastalıklarında belirtmektir.
      Maksimum semptom limitli test(ilerleyici aşamalı)

Treadmil testi

Bacak bisiklet ergonometresi

Kol bisiklet ergonometresi

      Çok fazla çalışma(MET hesaplanacak)

Maksimum kalp hızı

Maksimum kan basınçıOksijen saturasyonu Semptom ve efor oranıMümkün olan en fazla oksijen tüketimi ve dakika ventilasyonu

      Test maksimum aerobik çalışma kapasitesine, güvenli tedavi parametrelerini, kardiak problemler için bölmelerini, hastalar için en yararlı ve ılımlı bir şekilde şiddetli akciğer hastalıklarında belirtmektir.
      Fonksiyonel yürütme testi

12 dakika yürütme testi6 dakika yürütme testi

      Yürüme mesafesi, dinlenme zamanı, ortalama yürüme hızı, kalp hızı, kan basıncı, semptom ve endurans oranı, kendisinin seçtiği yürüme hızı boyunca oksijen saturasyonu       Gezme ihtiyacı için yürüme performansını, egzersiz aletleri kullanamayan hasta değerlendirmesi için yararlılığı veya şiddetli akciğer hastalığı limitasyonunu belirtmek
      Fiziksel performans testi       Zaman GYA ye benzeyen veya gerçek GYA işlerini tamamlamayı gerektirir; tipik GYA de oksijen saturasyonu       Şiddetli akciğer hastalarına ve yaşlılara uygulanabilir.
      Kalkma ve yürümeyi zamanlama testi       Testi tamamlama zamanı ve güvenli yapabilme       Şiddetli akciğer hastalarına ve yaşlılara uygulanabilir; azaltmak için risklerle bağlantılı uygulanabilir.

Musküloskeletal muayene (eklem fonksiyonu, dayanıklılık, duruş): pulmoner rehabilitasyona devam eden hastaların çoğunluğu daha yaşlı, hareketsiz bir hayat tarzını benimsemiştir. Bir çok ekleminde işlevsizlik ve ağrıya sahip, postür (duruş) bozuklukları gösteren, hareketsizlikten kaynaklanan dayanıklılık ve kuvvet azalması gibi sorunlar yaşayan hastalardır. Fizyoterapist, işlev bozukluklarına katkıda bulunacak, müsküloskeletal semptomların şiddetini asgari düzeye getirecek uygun egzersiz programlarını belirtmelidir.

PULMONER REHABİLİTASYON

PULMONER REHABİLİTASYON DA SOLUNUM EGZERSİZLERİ

Solunum egzersizleri ile solunum kordinasyonunu ve normal solunum paterninin kazanılmasını sağlar

Pulmoner Rehabilitasyon da Diyafragmatik Solunum

  • Kendinize rahat bir pozisyon seçin (bir sandalyede oturun ya da başınızın ve dizlerinizin altına yastık koyun
  • Bir elinizi önde göğüs kafesinizin hemen altına diğer elinizi de göğüs kemiğinin üzerine koyun, nefes alıp verin ve solunum kasının hareketini izleyin.
  • Yavaş ve derin bir nefes alın ve kontrollü olarak verin

Egzersizleri ilk başta fizyoterapist eşliğinde yapın.

  • Dinlenin
  • 2-3 Kez tekrar edin

Pulmoner Rehabilitasyonda Büzük Dudak Solunumu

  • Önce burnunuzdan yavaşça nefes alın
  • Islık çalacakmış gibi dudaklarınızı büzün
  • Nefesinizi yavaşça ve daha uzun süreli büzülmüş olan dudaklarınızdan boşaltın
  • Nefesinizin dışarı çıkması için güç harcamayın
  • Nefesiniz kesilene kadar işlemi sürdürün
PULMONER REHABİLİTASYON
Call Now ButtonHEMEN ARA