SPASTİSİTE NEDİR ?

SPASTİSİTE NEDİR ?
Spastisite nedir sorusunun cevabı olarak üst motor nöron problemlerinde ortaya çıkan istemsiz kas kasılmalarıdır. Diğer bir tanıma görede spastisite, klinikte özellikle nöroloji alanında çalışan fizyoterapistlerin sıklıkla karşılaştıkları bir kas tonusu bozukluğudur. Genel olarak hastalarda postüral bozukluklar, deformiteler, kas kuvvet kayıpları, ağrı, denge bozukluğu, mobilite kayıpları, hijyen/kendine bakım aktivitelerinde yetersizlikler ile günlük yaşam aktivitelerinde zorluklar başta olmak üzere primer ve sekonder problemlere neden olmaktadır.
Ayrıca merkezi sinir sisteminde etkilenen alanın büyüklüğü, lokalizasyonu, hastalığın süresi, emosyonel durum, enfeksiyonlar ve ortam sıcaklığı gibi kişisel ve çevresel faktörler kas tonusunu etkilemektedir.

Spastisite nedir ?
Patofizyolojisi oldukça karmaşık olup birçok etmenden etkilenen spastisitenin değerlendirilmesi ve yönetimi de benzer şekilde zor ve çok yönlüdür. Bu nedenle spastisitenin yönetiminde birçok fizyoterapi uygulamaları bir arada uygulanmaktadır. Lokal ve genel yaklaşımları kapsayan uygulamaların etkinlikleri kişiden kişiye değiştiği için hastanın doğru bir
şekilde değerlendirilip ihtiyaçlarına uygun fizyoterapi yaklaşımlarının seçimi başarılı bir tedavinin kilit noktasını oluşturmaktadır. Bu bölümde, spastisitenin değerlendirilmesi ve kişiye özel etkin uygulamaların seçilebilmesi için yol gösterici bilgilerin sunulması amaçlanmaktadır.

Spastisite Nedir?
Spastisitenin Klinik Özellikleri
Spastisite hız bağımlı olma, sustalı çakı fenomeni, fleksör spazmların varlığı ve bileşik reaksiyonlar gibi bazı karakteristik özelliklere sahiptir. Hız bağımlı olması nedeniyle spastik kasa uygulanan germenin hızı arttıkça kasın gösterdiği direnç de artış göstermektedir. “Sustalı çakı fenomeni” spastik kasın gerilmeye başladığı noktada aynı miktarda uygulanan germe ile kasta bir süre sonra ortaya çıkan ani gevşemeyi ifade etmektedir. Gevşemenin oluşması için geçen süre spastisitenin şiddeti ile ilişkilidir. Spastisite ne kadar şiddetliyse sustalı çakı fenomeni o kadar yavaş ortaya çıkar.
Spastisite Nedir?
Spastisiteye Eşlik Eden Bulgular
Kasın intrinsik yapısındaki bozulmaların da eşlik ettiği kronik durumlarda ise hemen hemen hiç ortaya çıkmayabilir. Fleksör spazmlar çoklu kas ve eklem grubunda aniden ortaya çıkan istemsiz kasılmalar olup oluşturduğu ağrı nedeniyle hastayı oldukça rahatsız eden
bir durumdur. Normal fleksör geri çekme refleksinin inhibe edilememesi ve refleks eşiğinin düşmesi sonucu periferden gelen duyusal girdilerin bu refleksi uyararak fleksör kaslarda spasmlara neden olduğu düşünülmektedir.

Bileşik reaksiyonlar genellikle hastalar zorlu bir aktivite yaparken ortaya çıkan ve özellikle elbileği ve parmak fleksörlerinde görülen istemsiz kasılmalardır. İstemli hareketlerin hızını ve kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Daha çok súpraspinal yaralanmalarda görülmekte olup spastisitenin şiddetiyle doğru orantılı olarak artmaktadır. Spastisiteye sıklıkla klonus, ko-kontraksiyon, kontraktürler ve spastik distoni eşlik edebilmektedir. Klonus kasın ani uyarımı sonrasında kasta ardışık olarak kontraksiyon ve relaksasyon görülmesiyle karakterizedir. Ko-kontraksiyonlar istemli hareket sırasında respirokal inhibisyondaki bozukluk nedeniyle antagonist kasın uygun olmayan kasılma cevabı oluşturmasıyla meydana gelir.
Kontraktürler kas tonusundaki artışla birlikte agonist kasın kuvvetindeki azalma ve kasın içyapısın daki değişimlerle bağlı olarak oluşur. Spastik distoni tetikleyen herhangi bir uyarı olmaksızın aşırı tonik kas aktivitesinin aşırı bir biçimde ortaya çıkması durumudur. Spastik distoninin neden olduğu postür klasik hemiplejik postürdür. Spastisiteye eşlik eden bu tür bulguların varlığı tonustaki değişimin belirlenmesini zorlaştırıp karmaşıklaştırarak değerlendirme sonuçlarını etkileyebilmektedir. Daha ayrıntılı bilgi için iletişime geçin. https://fizyoterapirehab.com/

SPASTİSİTE NEDİR?
SPASTİSİTENİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Spastisite ortam Isısı, vücut sıcaklığı, değerlendirmenin yapıldığı saat, ekstremitenin pozisyonu, postür ve yorgunluk gibi iç ve dış etmenlerden etkilenebildiği için değerlendirme tonusun artığı ve azaldığı durumları kaydetmeyi gerektirmektedir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonları, tırnak batmaları ve basınç yaralarının neden olduğu enfeksiyonlar ve konstipasyon gibi genel sağlık düzeyini etkileyen faktörler de spastisite şiddetini artırabilmektedir. İyi bir hikâye alınması ve gözlem değerlendirmenin ilk basamağıdır ve oldukça önemlidir. Hastanın kendi ifadeleri ile bu durumun onun fonksiyonelliğini, yaşam kalitesini, günlük yaşam aktivitelerini ne kadar etkilediği dinlenmelidir. Ayrıca hastaya fleksör spazmların olup olmadığı, varsa hangi sıklıkta olduğu, hangi bölgelerde görüldüğü sorulmalıdır. Bunun yanı sıra hastanın algıladığı spastisitenin eforla, pozisyonla, emosyonel değişikliklerle artış gösterip göstermediği de sorulmalıdır. Spastisite nedir sorusuna tam olarak bir cevap bulamadıysanız veya daha çok bilgi almak isterseniz lütfen bizimle iletişime geçin.