DONUK OMUZ
Donuk omuz hastalarına özel ücretsiz fizik tedavi seanslarından yararlanabilmek için iletişim numarası: 0534 359 9710
DONUK OMUZ NEDİR?
Donuk omuz(adeziv kapsülit), glenohumeral eklem kapsülünde oluşan fibrozisler ve kontraktürlere bağlı olarak üç aydan daha fazla süreyle devam eden ağrı, aktif ve pasif eklem hareket kısıtlılığı ve fonksiyonel yetersizlik ile karakterize bir omuz patolojisidir.
Omuz hareketlerindeki kısıtlılık özellikle fleksiyon, abduksiyon ve eksternal rotasyon hareketlerinde oldukça belirgindir. Omuzdaki ligamentlerin kontraktürü kapsülün hacmini azaltır. Hacmi azalan kapsül hareket kısıtlılığına neden olur
Bu patolojiyi tetikleyen birçok etken varsa da, etyolojisi kesin olarak bilinmemektedir. Yapılan araştırmalarla klinik bulguları, seyri ve prognozu bilinmektedir. Genel popülasyondaki insidansı %2-5 olmakla beraber, daha çok 40-70 yaş arasında ve kadınlarda görülme olasılığı erkeklere göre daha fazladır.
DONUK OMUZ BELİRTİLERİ NELERDİR VE NASIL İLERLER?
Primer ve sekonder olmak üzere iki tipi vardır. Primer donuk omuz idiopatiktir. Sekonder donuk omuz ise travma, immobilizasyon, rotator manşet yırtıkları, diyabet, biseps tendiniti, miyokard infarktüsü, serebrovasküler olay, psikolojik bozukluklar ve cerrahi sonrası nedenlere bağlı olarak ikincil olarak gelişir. Patogenezinde yumuşak doku kontraktürü, kapsülde ve aksiler boşlukta da yapışıklık görülür.
Klinik olarak üç evrede incelenmektedir. Birinci evre, ağrının şiddetinin yüksek olduğu ve omuz hareketlerinde kısıtlılığın yavaş yavaş başladığı yaklaşık 0-3 ay sürer. İkinci evre, ağrının şiddeti biraz azalır, fakat eklem hareket kısıtlılığı giderek artar, fonksiyonellik azalır ve yaklaşık 3-9 ay sürer. Üçüncü evre, ağrının şiddeti azalır, eklem hareket kısıtlılıkları yavaş ve dereceli bir şekilde düzelmeye başlar ve yaklaşık 9-15 ay sürer.
DONUK OMUZ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Evrelerin özelliklerine göre şekillenen tedavi programı; hasta eğitimi, korunma, medikal tedavi, fizyoterapi ve egzersizlerden oluşan konservatif tedavi yaklaşımlarını içermekte olup, prognozun ciddiyetine göre cerrahi tedavi de gerektirebilir.
Konservatif tedavide; hasta eğitimi, sıcak paketler, Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS), Ultrason (US), Lazer, İyontoforez vb. elektroterapi ajanları, steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçlar (NSAID), kortikosteroid enjeksiyonları, bantlama, eklem ve yumuşak doku mobilizasyonları, manuel terapi teknikleri ve hareketlerin yeniden kazandırılması için germe egzersizleri, eklem hareket açıklığı egzersizleri, proprioseptif nöromusküler fasilitasyon teknikleri gibi terapötik egzersizler sıklıkla kullanılır.
Daha fazla bilgi almak için EKOL FİZYOTERAPİ.