Lateral Epikondilit
Humerusun lateral epikondili üzerinde başlangıcı olan el bileği ekstansör kaslarının tendonlarının kronik inflamasyonuna lateral epikondilit denir.
Lateral Epikondilit Etyoloji :
Önkol ekstansor kaslarının humerus lateral epikondiline yapışma yerinde devamlı gerilmeye bağlı oluşan enflamasyondur.
Lateral Epikondilit Klinik Bulgular :
- Dirsek lateralinde ağrı
- Tenisçi dirseği testi pozitiftir (Hasta el bileğini tam ekstansiyonda tutarken doktor onu fleksiyona zorlar; bu esnada dirsek lateralinde ağrı oluşur )
Lateral Epikondilit Radyolojik Bulgular :
Nadiren dış epikondil üzerinde düzensizlik vardır.
Tedavi :
- Genellikle dirsek askısı veya atel ile konservatiftir
- Analjezik ve antienflamatuarlarda yardımcı olabilir
- Dirençli olgularda lokal steroid ve anestezik enjeksiyonu
- Bunlara cevap vermeyenlerde
- Ekstansor grup dış epikondilden cerrahi olarak ayrılır (gevşetme)
- Ekstansor karpi radialis brevis tendonu “ Z” plasti ile uzatılır
- Lateral epikondil dirillenir (dekompresyon)
Daha çok tenis oynayan bireylerde ortaya çıktığından dolayı tenisçi dirseği olarak da bilinmektedir. Toplumdaki görülme sıklığı %1-3 dür. Tenisççi dirseğinde etkilenen kaslar, ekstansör karpi radialis brevis, ekstansör karpi radialis longus, ekstansör karpi ulnaris ve ekstansör digitorum kommunistir. Yukarıda belirtmiş olduğumuz kasların sık ve tekrarlayıcı kullanımıyla minör ve majör travmalar tendon yapışma yerlerinde yırtıklar meydana getirmektedir buda inflamasyon ve fibrolize sebep olur. Etkilenmiş dokulardaki art arda tekrarlayan dejeneratif ve vasküler / fibroblastik proliferatif süreç, sonuçta patolojik olarak anjiyofibroblastik tendinozisle sonuçlanır. En fazla etkilenen kasın ekstansör karpi radialis brevis dir. Tenisçi dirseği toplumda en fazla 30-55 yaş aralığında görülmektedir. El bileğinin ekstansiyon, supinasyon şeklinde aşırı kullanımına yol açan mesleki, uğraşsal, sportif veya diğer aktiviteler bu duruma zemin oluşturmaktadır. El bileğindeki ekstansiyon ve supinasyon hareketini aşırı kullanımına yol açan mesleki, uğraşsal, sportif veya diğer aktiviteler bu hastalığın ortaya çıkmasında etkili olan faktörlerdir. Fizyoterapist bu faktörleri belirler ve hastanın hayatını modifiye eder.
Hastanın Genel Şikayetleri
Hastalar genellikle humerus lateralinden ön kola yayılan ağrıdan şikayet eder. Medial epikondilit palpasyonunda aşırı ağrı hissedilir. Dirsek düz bir haldeyken el bileğini kaldırmaya çalıştığında, hasta ağrı hisseder.
Lateral Epikondilit de Tedavi Yaklaşımı
Tedavi yaklaşımı genelde konservatiftir. Akut ve akut dönem sonrasında tedavi hastalarda inflamasyonu azaltmaya yönelik olarak istirahat, lokal buz uygulama, ortezleme ve NSAİİ dan oluşmaktadır.
Lateral Epikondilit de Ayırıcı Tanı Önemlidir.
Lateral epikondilit hastaları genellikle radial tünel sendromu ve servikal radikülopati hastalarıyla karıştırılmaktadır. Radial tünel sendromu, radial sinirin terminal motor dalı olan posterior interosseal sinirin dirsek seviyesindeki bası nöropatisidir, lateral epikondilite bağlı da gelişebilir.
Lateral Epikondilitde Hasta Bilgilendirmesi
- Semptomları arttıran hareketlerden kaçınmak
- Acuç içi yere bakarken bir nesneyi tutmak ve kaldırmaktan kaçınmak
- Buz uygulaması 4-6 kez/ 10*15 dakika şeklinde uygulanır.
- El aktivitesi sırasında lateral epikondilin iki parmak distalinden takılan epikondilit bandı ile desteklenmesi, ileri zedelenmeyi önlemek yönünden önemlidir.
- Ağır vakalarda tüm bunlara ek olarak 6-8 hafta süreyle el bileğinin de statik el bileği ortezi ile hafif ekstansiyonda atellenmesi de önerilmektedir.
Lateral Epikondilitde Fizik Tedavi Modaliteleri
- Ultrason,
- Fonoforez,
- Yüksek voltajlı galvanik stimülasyon,
- TENS şeklinde fizik tedavi modaliteleri uygulanabilir.
Lokal kortikosteroid enjeksiyonu da etkin bir tedavi olmakla birlikte, tendon rüptürüne yol açabileceğinden 3 aydan sık aralıklarla ve yılda 3 kezden fazla önerilmemektedir.
Konservatif tedaviye yanıt vermeyen ve semptomları 1 yıldan fazla süren hastalarda cerrahi tedavi endikasyonu mevcuttur, fakat cerrahiye uygun görülen bir çok vakada fizyoterapi yöntemlerinden biri olan mulligan yöntemini ve klasik evde fizyoterapiyi beraber kullandığımızda başarıya ulaştığımızı gördük.
Lateral Epikondilitde Enjeksiyon
Enjeksiyon yapılacak bölge hemen cilt altında ve lateral kondilin üzerinde yer aldığından oldukça güvenlidir. Ancak işlem sırasında eklem içine girilmemesine dikkat edilmelidir. Dirsek 90 derecedeyken en hassas nokta palpe edilerek tam üzerine ve lateral epikondile doğru ilerletilerek yapılmalıdır.
Lateral epikondilit ve diğer hastalıklarda evde fizik tedavi için bizimle iletişime geçin.